Det mest avanserte jagerflyet i verden!
Lockheed Martin F-35 styrker nasjonal sikkerhet, styrker globale partnerskap og driver økonomisk vekst. Det er det mest dødelige, overlevende og tilkoblede jagerflyet i verden, og gir piloter en fordel mot enhver motstander og gjør dem i stand til å utføre oppdraget sitt og komme trygt hjem.
Etter hvert som motstandere øker og eldre fly blir eldre, er F-35 avgjørende for å opprettholde luftens dominans i flere tiår fremover.
F-35-teamet leverer integrerte vedlikeholdsfunksjoner for å sikre at F-35 er oppdragsklar, når som helst og hvor som helst. Fordi minutter betyr noe, samarbeider Lockheed Martins 24/7 operasjonssentre og vedlikeholdsingeniører tett med kundene våre for å løse nye utfordringer og møte behovene til flylinjen.
I mer enn 50 år har Lockheed Martin vært stolt samarbeidspartner med det norske Luftforsvaret. Luftforsvaret har operert seks ulike flytyper fra Lockheed Martin gjennom sin historie, hvorav fire er i drift i dag: P-3 Orion, F-16 Fighting Falcon, C-130J Super Hercules og F-35 Lightning II.
Norge er en viktig partner i arbeidet for transatlantisk sikkerhet, og spiller en nøkkelrolle for å hevde NATOs interesser i nord. Norge var et av de første landene som meldte seg som partner i F-35-programmet, allerede under systemutviklings- og demonstrasjonsfasen.
I 2008 valgte Norges regjering F-35 Lightning II som erstatning for F-16. I 2012 økte Norge sin bestilling med ytterligere fire kampfly, og fremskyndte samtidig leveransene med to år for å starte trening av piloter og mekanikere.
Statistikk for kampflyprogrammet
Luftforsvaret opererer varianten F-35A som også har en bremseskjerm til bruk ved landing under isete og glatte forhold, og for å redusere nødvendig banelengde ved landing på korte rullebaner.
Norges kampflyprogram inkluderer 52 F-35-fly.
Økonomiske ringvirkninger
Norge er en aktiv og verdsatt partner i utviklingen, produksjonen og opprettholdelsen av den globale F-35 flåten. Hver eneste F-35 inneholder komponenter produsert av norsk industri, som blant annet bidrar med viktige flykomponenter som våpenoppheng til luft-til-luft-missiler, finnekanter på ror og halefinne, paneler av karbonkompositter og komplette horisontale og vertikale halerfinner. Siden oppstarten av programmet har 18 norske selskaper fått status som «Tier 1» F-35 leverandører, hvorav ni nåværende, aktive norske leverandører fortsatt bidrar til programmet.
F-35-programmet bygger på det sterke forholdet Lockheed Martin har etablert med norsk industri. Kongsberg Aviation Maintenance Services ble det aller første senteret for vedlikehold, reparasjon og oppgradering (MRO) for F-16-programmet i oktober 2019.
Baser
Norges F-35 flåte opererer ut fra Ørland flystasjon. I tillegg etableres en fremskutt kampflybase for QRA-oppdrag (Quick Response Alert) på Evenes flystasjon.
Progammets milepæler
2008: Den norske regjeringen valgte F-35 som erstatning for F-16 flåten.
2015: Den første norske F-35, kjent som AM-1, tok av i Fort Worth, Texas.
2015: De første norske F-35 pilotene begynte opplæring og trening på Luke AFB, Arizona.
2015: De to første kampflyene til Norge ble levert til Luke Air Force Base, Arizona.
2017: Første kampfly ankom til basen på Ørland flystasjon.
2018: Første bruk av bremseskjerm i Norge.
2019: Luftforsvaret erklærte sin første operative evne (Initial Operational Capability).
2020: Luftforsvaret gjennomførte sitt første internasjonale oppdrag med F-35 for å utøve luftkontroll på vegne av NATO for Island.
Mer informasjon
Tilhører serien Armed Forces
Farge Grå
Antall klosser 576
Anbefalt alder fra 8+
Skala 1:48
Nasjonalitet Norsk