Om Birkemo

Det hendte en dag i det herrens år 1874, en historie startet, eller en legende ble til, uansett så er tiden nå gått og Birkemo as er 145 år.
Butikken har etter sigende gått under følgende navn:
  • Birkemo smie
  • Karl Birkemo
  • K. Birkemo & sønn
  • Birkemo
  • Birkemo AS
Så Birkemo navnet har alltid vært med i en eller annen fasong. På folkemunne så har den i tillegg hatt disse navnene:
  • Skøyeren
  • Løgnasbutikken
  • Paradis på jord
  • Birkasen
Butikken som har holdt til på samme adresse , Asylgaten 1, med inngang på hjørnet i alle disse årene, ble først startet som smie, med plass til hestene i bakgården. Fra der har butikken stadig vært i en konstant utvikling, først mot rør og mekanikus, da laget de blant annet verdens minste dampmotor her. Den fikk plass i en fyrstikkeske og sørget for at de vant gullmedalje på den store Verdens utstillingen i Tyskland på begynnelsen av 19-hundre tallet, på den tiden begynte de også med sykler her og ble cyklefabrik, da fant de også opp mange smarte løsninger som brukes på syklene den dag i dag.

Overgangen til Birkemo AS

Fra sykler og dampmotorer gikk veien fort videre mot modelltog og leketøy, men dessverre for dem, så var det allerede alt for mange leketøy butikker i Stavanger da, så økonomien var ikke helt på topp, de tok da i 1968 kontakt med min Mor og Far, Rannveig og Rune Rohde Garder og lurte på om de var interessert i å overta driften, noe de heldigvis var, selv om de på den tiden også drev Varehuset Tempo i Nygaten 10 + en avdeling av Tempo i Sandnes. Butikken i Sandnes varte bare i noen år, men Varehuset Tempo i Stavanger hadde de helt frem til 1980, den ble da lagt ned pga. huseiers ønske om mye mer i husleie samt liten vilje for å pusse opp!
Mor og far satset da heller alt på Birkemo as, Og med voksende interesse fra våre amerikanske olje arbeidere, så kom også behovet for Halloween, karneval, kostymer, parykker og tilbehør. Dette har de sammen med meg, Stephen Rohde Garder, videreutviklet til i dag å være en av Norges ledende butikker på feltet Teknisk hobby og karneval, eller som vi i Stavanger sier, alt som er løye.
Med et miljø i vekst, kom også behovet for større lokaler, men siden vi følte oss fastgrodde her i bakgaten, så valgte vi i 2005/6 å meisle oss ned i fjellet i bakgården og under huset ovenfor, slik at vi i dag (for øyeblikket) har god nok plass til å holde ut i kanskje 140 nye år
blank